A klub filozófiája egyszerű: "óvodás kortól ,minőségi képzéssel foglalkozó, korosztályos alapokra épített, foci utánpótlás club" működtetése, a magyar labdarúgás felemelkedése érdekében.

1996. december 2-án Horváth Sándor -a volt Haladás-játékos -ötlete alapján és szervezésének eredményeképpen megalakult a Lurkó Utánpótlás Football Club. Az egyesület már óvodás kortól, szakszerű edzői vezetés mellett foglalkozik a focizni szerető gyerekekkel. Az egyesület alapító okiratát Dr. Artner Péter ügyvéd készítette. Az okiratban lett meghatározva a Lurkó UFC célja és a klub működésének feltételrendszere. A szervezőmunka aktív részese Koman Vladimir - a Dinamo Kijev, majd a Sabaria egykori játékosa -, aki a szakmai munka irányítását vállalta.
Szombathely MJV polgármestere Wágner András úr támogatását adta az egyesület létrehozásához. Az egyesület első elnökségének tagjai: Kovács Vince, Fülöp Péter, Rátkai László, Takács József és Horváth Sándor. Szombathely MJV önkormányzata alapítótagként részese volt az egyesület létrehozásának.
1996 szeptemberében Vas megye 5 településén elindult a Lurkós ovifoci.

A cél : óvodás korban induló, egy-egy általános iskolában  fociosztályokban folytatódó szakmai munka, együttműködve a helyi klubokkal, önkormányzatokkal. A

szerződés eredményeként az országos versenyeken egy Lurkó válogatott képviseli a megye színeit. Majd a későbbiekben ezek a gyerekek a Haladás csapataiba kerülnének.

Az első bemutatkozásra -még alapítás előtt-1996 szeptemberében Zánkán került sor. 1996.12.01.:Budapesten a Labdarúgás Világnapja alkalmából megrendezett programon mutatkozott be Lurkó UFC néven az egyesület.
A későbbiek folyamán igény mutatkozott a 90-es korcsoport mellett a '89 és '88-as születésűekkel való foglalkozásra is.
A megfelelő név megtalálása a véletlen műve volt. A Horváth házaspár Kiskunhalason pillantotta meg egy gyerekbutik cégtábláján a LURKÓ feliratot. Ez adta az ötletet. Ez a név kifejezi mindazt, amirol az egyesület szólni akar. A Lurkó behatárolja az életkort. A gyerekekért van, azért, megszerettetni a focit, hogy megteremteni  egészséges életmód iránti elkötelezettséget, a labdarúgás minőségi versenylehetőséget, saját maguk próbára tételét.

Ha a Lurkóban "felnőtt" gyerekekbol focista,szurkoló,támogató vagy egészséges életmódot folytató ember lesz, már volt értelme az egésznek.

Kezdeti sikerek ,kialakította a és megalapozta a klub jövőjét. Akkor kezdett a labdarúgás alapjaival foglalkozni,mikor még nem volt TAO,nem volt MLSZ támogatás.

A járatlan út miatt voltak tévutak is,de egy dolog elvitathatatlan: megalakulásával és szervezett munkájával országosan is ismertté vált , a szombathelyi labdarúgás meghatározó tényezőjévé nőtte ki magát. Végig a politika mentességet hírdetette - annak ellenére .hogy a TAO és a mindíg aktuális központi politika teljes mértékben átszőtte a sportot -vállalta következményeit ,a támogatások megszüntetését. Vállalta, mert emberileg a köpönyegforgatás és a politikai szerepvállalás-bármilyen irányban is- számára nem volt járható út.

Az Illés Akadémia megalapításában aktív , meghatározó szerepet játszott: a lurkós tehetségek Szombathelyen tartása és képzésük folytatása volt a cél. Az akadémia múltjában és jelenében-remélhetőleg jövőjében is- rengeteg volt lurkós sportoló ( és szakember ) található.

Kevés olyan sportszervezet van amelyik elmondhatja magáról azt: több mint húsz év eltelte után is az akkor  kitűzött célok megvalósítása érdekében, a szombathelyi fociért dolgozik.

AKIK SOKAT TETTEK AZÉRT, HOGY LURKÓ LETT A lurkó!

ÉVEK,KOROSZTÁLYOK,EDZŐK.....

Köszönet edzőinknek a Lurkóban végzett munkájukért
    1988

1989